Els factors que intervenen en l’èxit o el fracàs escolar són molts i diversos però un dels que més afectarà en el teu rendiment acadèmic són les tècniques d’estudi que facis servir.
En aquest article trobaràs tota una sèrie de recomanacions que t’orientaran en l’objectiu d’organitzar-te millor per a aconseguir que el temps que dediques a l’estudi sigui el més profitós possible.
L’espai que utilitzes per a estudiar ha de contribuir a la concentració, per això és important que tinguis en compte el següents aspectes:
Una bona planificació t’ajudarà a ser més efectiu en el teu estudi, per això és bàsic que et creïs un horari.
El teu horari ha de ser realista (l’has de poder dur a terme), adaptable (segons les circumstàncies) i personal (segons el teu ritme de treball).
Tenir un horari setmanal t’ajudarà a consolidar el teu hàbit d’estudi diari. Combina l’estudi amb els descansos. Es recomana intervals de descans de 10 - 15 minuts en periodes d'estudi de 45 o 50 minuts. Per últim, no oblidis fer exercici i alimentar-te adequadament; això augmentarà el teu rendiment.
Ara ja t’has creat un lloc ideal per a estudiar, tens tot el que necessites al teu abast, estàs còmode i has planificat el teu pla de treball mitjançant un horari. És el moment de posar-se a la feina.
A continuació et mostraré algunes tècniques i estratègies que faran que el temps que invertiràs en l’estudi es vegi reflectit en una correcta assimilació de continguts i en un aprenentatge òptim.
Si vols aprofitar el temps que dediques a la lectura en l’estudi has d’estar concentrat i tenir uns objectius clars. Procura extreure una informació concreta del text que estàs estudiant. En aquest sentit és aconsellable fer una primera lectura de conjunt i després una segona lectura on pots utilitzar ajudes visuals, com ara el subratllat, per tal de remarcar els conceptes clau.
Però no abusis del subratllat, destaca només aquelles paraules o frases més importants.
Resumir un text equival a destacar, de manera breu i concisa, les idees principals del contingut. Utilitza les teves pròpies paraules incloent els mots clau. Això t’ajudarà a tenir una bona comprensió del tema.
Fes un resum ordenat, amb bona lletra, i incorpora els títols i subtítols que siguin necessaris. No t’oblidis d’utilitzar bolígrafs de diversos colors que t’ajudin a remarcar els conceptes més importants.
Si has fet una bona lectura i subratllat no et serà gaire difícil fer un bon esquema. L’esquema ha de presentar les idees centrals del text però, a diferència del resum, ha d’estar presentat com un mapa conceptual on s’entrellacin els diferents conceptes apareguts en el tema en qüestió.
És una representació de la informació de forma gràfica i visual, element aquest que afavoreix en la comprensió del temari.
Estudiar en grup és una opció complementària que té aspectes positius si tens en compte algunes qüestions fonamentals. La més important és envoltar-te dels companys adequats. Es tracta de compartir idees i recursos, i debatre el tema amb diversos punts de vista. Però atenció, es fàcil caure en les distraccions i acabar parlant d’altres coses i perdent el temps.
Si no t’agrada estudiar sol sempre pots anar a la biblioteca o apuntar-te a una acadèmia de repàs on t’ajudaran a fer servir i perfeccionar les tècniques d’estudi i aprenentatge que hem vist en aquest breu article.
Finalment només em queda recordar-te que ets un estudiant, i que la teva feina és formar-te per a ser un bon professional el dia de demà. El fet d’utilitzar una bona estratègia per tal d’assolir els coneixements necessaris pot marcar la diferència entre l’èxit i el fracàs escolar.
Estàs llest per a estudiar de manera òptima? Endavant doncs!